A választás éjszakáján csak két párt ünnepelt pezsgővel és pogácsával. A Jobbik, amelyik négyszázhuszonhétezer szavazójával egy mostani országos választáson simán bejutna a parlamentbe, és az LMP, amely beküzdte magát a politikai arénába.

Szégyen, hogy egy nyíltan cigányellenes párt ekkora sikert érjen el, mégis ez történt. A Jobbik megalakulásától fogva cigánybűnözésről beszélt, szította és felerősítette a cigányokkal szembeni ellenérzéseket, és félelmet, elhitette, hogy ők hozzák az egyetlen megoldást a sok másik tehetetlen párttal szemben. És az emberek hittek nekik. Legjobb választási eredményeiket ott érték el, ahol magas a roma lakosság aránya, és ahol az egymás szomszédságában élő emberek közötti feszültséget sikerült minden alkalommal etnikai színezetű konfliktusnak feltüntetni. Most látszik igazán, mennyire hiányzott az intézményi, jogi, anyagi és erkölcsi támogatás a szegénységben élő, iskolázatlan, munkanélküli tömegek számára, mekkora szükség lett volna a cigányság integrációjának elősegítésére az elmúlt évtizedek folyamán. Minden politikai erőnek el kell gondolkodnia ezen.

A választási eredményekből az is kiderült, hogy a Jobbik vidéken szerzett nagy támogatottságot, ráadásul ott is, amelyet MSZP-s fellegvárnak hihettünk. Nem csupán a Fidesztől szereztek szavazatokat, hanem meg tudták szólítani az MSZP-ből kiábrándult baloldali szavazókat is szép számmal. Ózdon 23%-os eredményt ért el az MSZP, és 33%-ot a Jobbik. A kisember fél és tehetetlen, a bőrén érzi a válságot, de az okait nem érti. Talán nem is akarja megérteni, egyszerűbb, ha megmutatják neki, ki az ellenség, akivel nem neki kell megharcolnia, lesz, aki elvégzi helyette ezt a munkát. A gárda mindig készen áll. A haza nevében, a magyarok nevében.

A Jobbik sikerrel célozta meg a fiatalokat is, akik történelmi ismeret és tapasztalat híján könnyen felülnek a demagógia és a populizmus hangzatos képeinek és jelszavainak. Ilyenkor derül ki igazán, mekkora szükség lenne a múlt ismeretére, tisztességes történelemoktatásra az iskolákban.

Előfordult már Magyarországon, hogy egy szélsőjobbos párt bekerült a parlamentbe, és nem dőlt össze a világ. Túléltük azt a néhány évet, és régóta hírt sem hallunk felőlük. De annak a pártnak nem volt félkatonai alakulata, nem volt gárdája, nem tudta ilyen eredményesen integrálni a szavazói bázisát, és lényegesen kisebb nyilvánossággal működött. Most – az európai választás következtében – kitágult a nyilvános tér, az egész Unió tudomást szerezhet arról, mit jelent a magyar radikalizmus. Ne gondoljuk, hogy ennek tapsolni fognak. Európa nagy részében a jobboldal mereven elzárkózik a szélsőségektől, nem kacsintgat feléjük. És ez lényeges különbség. A magyar jobboldalnak, de a többi politikai erőnek is lesz min elgondolkodnia az elkövetkező időszakban, ha valóban európai országot akarnak.

(Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, szociológus, író)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
basatu
Muszáj volt ezt az egész sületlenséget leközölni?Meglátszik hogy a műveltsége valójába csak álca a műveletlenségének palástolására.Az mindenesetre kiderült hogy fél a magyar polgároktól.
lukacsjoco
Valóban van szégyellni való,legnagyobb az,hogy
még mindig van ember ebben az országban aki,azok után amit az elmúlt 7 évben műveltek, még Önökre szavazott.
reallatas
Kedves Dr.-nő Önnek már tényleg nem ártana kiszélesíteni egy kissé, bizonyos tapasztalatokon nyugvó, testközeli tényekkel alátámasztottan, a látókörét. Tudja más ám a spektruma a dolgoknak onnan, vagy innen.
almalibre
„ A Jobbik megalakulásától fogva cigánybűnözésről beszélt” És nem hazudott.
„szította és felerősítette a cigányokkal szembeni ellenérzéseket” Ezeket maguk a cigányok tették.
„elhitette, hogy ők hozzák az egyetlen megoldást a sok másik tehetetlen párttal szemben” Mivel a többiek csak rontottak a helyzeten, ez nem volt nehéz.
„feszültséget sikerült minden alkalommal etnikai színezetű konfliktusnak feltüntetni” Csak amik azok voltak.
„szükség lett volna a cigányság integrációjának elősegítésére az elmúlt évtizedek folyamán” Aki nem hülye és van némi élettapasztalata pontosan tudja, hogy a cigányoknak volt lehetőségük bőven az integrációra, de ők erre nem képesek, nem akarnak változtatni (tisztelet a kivételnek).
„Minden politikai erőnek el kell gondolkodnia ezen.” Ez igaz, le kell vonni a következtetéseket és abbahagyni a cigányság fölösleges kényeztetését!
„A kisember fél és tehetetlen, a bőrén érzi a válságot, de az okait nem érti.” Ebben azért nem lennék annyira biztos…
„egyszerűbb, ha megmutatják neki, ki az ellenség” A kisember tudja, ki az ellenség, mivel nem kell neki TV, hogy találkozzon vele-
„A gárda mindig készen áll” Hát, ha rendőrség nem akar, illetve nem tehet semmit…
„szükség lenne a múlt ismeretére, tisztességes történelemoktatásra az iskolákban” Arra a demagógiával fűtött, nagy százalékban hamis történelem könyvre gondolsz, amiből mi tanultunk?
„A magyar jobboldalnak, de a többi politikai erőnek is lesz min elgondolkodnia az elkövetkező időszakban, ha valóban európai országot akarnak.” Igaz, nem egy UNIÓS gyarmati ország legyünk, hanem egyenrangú partner, akivel például nem záratja be az UNIÓ a Kabai Cukorgyárat, stb…
Megfontolt
Kedves Katalin,

szégyen az, hogy Ön és Önhöz hasonló, lassan 20 éve politizáló képviselőtársai miatt tartunk ITT!

A szégyen a Miénk, a dicsőség és a pénz persze az Önöké.

Szégyenteljes tagja Magyarország az Uniónak, szégyelljük is magunkat. De ez Önnek és társainak köszönhető, kik az országot jól (MEG)vezették.

Kíváncsian várom, mikor lesznek MSZP-s Fideszes, SZDSZ-es, MDF-es képviselők, kik bocsánatot kérnek elcseszerintett tetteikért. Várhatom életem végig.........

Katalin, szégyellje magát Ön, akinek még van bőr a képén és egy elvesztett EU-s képviselőválasztás után ilyet írni.
De tudom, nem szégyelli magát, SŐT, büszke is magára és pártjára, mert mindent jól csinált.

Hát jól megcsinálták,elérték, a Jobbik 3 képviselőt juttat EU-ba!

Jobbikra szavaztam és sokan mások, mert ma nem ez a szégyen, hanem az, hogy Ön és társai nem takarodtak el a politikai életből és még van pofájuk okoskodni és pocskondiázni.

Kérem, menjen és boldoguljon úgy az életben, ahogy sokan mások teszik zsíros EU-s és országgyűlési fizetés nélkül, korrupciós pénzek hiányában.

Undorodom ettől a mai politikai bagázstól, UNDORODOM!

Szemlátomást nem vagyok egyedül...........
5hazi
Lévai Katalin örülök,hogy igy utólag megmagyarázta,hogy :

Ki lehet térdelni a rövid nadrágot!!
Ha ön szociológus nem kellett volna előre látnia azt a helyzetet a cigánysággal kapcsolatban?
Nem kelett volna javaslatot tenni arra a "kormányának" vizsgálja meg mit lehet tenni az etnikai feszültségek el kerülése végett??
Nem kelett volna felhivni szeretett kisebbségi vezetőinek figyelmét az együtt élés szabályaira?
Megsúgom önnek cirka 40 kisebbség él ebben az országban mégsem velük van a baj!! Ózdot emlegeti Én Ózdi vagyok és engem is irritál mikor megyek dolgozni és velem szembe csapatostul mennek a polgármesteri hivatalba a kisebbségiek SEGÉLYÉRT!

Irritál az is,hogy ózd egykor első kerülete ma önnálló település FARKASLYUK ahol felnőttem ma már csak romhalmaz köszönhetően a kisebbség "épitő" tevékenységének. Ahol az elmúlt 48 órában volt 4 betörés és 1 késeléses rablás! Na az ilyen helyen ahol sem a politika sem a rendőrség nem tesz semmit önmagától is kialakul előbb-utóbb egy védelmi mechanizmus!Tömören az önök nemtörödömsége,tehetetlensége,ill.politikai "hozzáértése" teremti meg a JOBBIK támogatását és nem a magyar ember butasága amit maga szeretne!!
marlin
(Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, szociológus, író)

Helyesen: (Lévai Katalin volt európai parlamenti ..................)
basatu
Látod Katika milyen szépen írnak neked, nincs esetleg kedved válaszolni a hsz-re.Ja hogy pirul az arcod,a miénk is pirul a szégyentől miattatok.
blaci
Az előttem szólók már majdnem mindent leírtak,és magyarként úgy érzem teljesen helytálló és igaz....!!!!!!!!!!!!!44
Csak annyit engedtessék meg megjegyeznem,méltóságos asszonyom,hogy azok a drága jó romák,akik nálunk nem tudtak kellőképp integrálódni,mint pl.svábok,szlovákok,szerbek stb..,miért nem támogatják,hogy továbbálljanak egy-két befogadó országba...
(Britek,francik,svédek.)...Mondjuk anyagilag is!!!Kéthavi segélyből repülőt lehetne nekik venni....De ez csak poén...
A lényeg,hogy a roma,akár a juden nemzetközi,így hát nem fog beilleszkedni egyik ,pillanatnyi lakóhelyül szolgáló országba sem...Tehát........Tegyük meg a megfelelő lépéseket...
xu
@blaci: Viszont van sok vajda, aki próbálja fékezni a népét! Bár a sarcolásukból gazdagodott!

Azért a pogácsa zabáló Szűcs Erikát meghívhatták volna!
Megfontolt
Kedves Katalin,

köszönjük szíves válaszát felvetett észrevételeinkre! Már megszoktuk Öntől és társaitól, hogy válaszra se méltatja a "senki" állampolgárokat.

Mi értelme van egy Propeller szintű online oldalon közkincsé tenni gondolatait? Mikor kérdések, észrevételek, vélemény ütköztetések egyik legkiválóbb tere a NET? Miért ír ide, ha füle botját se billegeti a feltett kérdések megválaszolására, észrevételek lereagálásra? Ez nem a Népszabadság bolti példánya, amit elolvasva kidobunk a kutya-macska alá piszokfelfogónak vagy gyújtósnak elteszünk a hidegebb napokra.

Kérem szépen, itt reagálhat, válaszolhat írásával kapcsolatos észrevételekre és kérdésekre. Amennyiben Mi megtiszteljük Önt, gondolatainak gondos tanulmányozásával, annyit csak megérdemlünk, hogy esetleg válaszol egy-két feltett kérdésere, észrevételre?

De tudja, már megszokta a "senki" nép, hogy nagy ívben sz**nak rá. Az Önhöz hasonló, iskolázott - és még sorolhatnám a szebbnél szebb jelzőket - politikusok.

Amúgy szégyellem magam...........
garamiz
ebben a jegyzetben minden megvan, amiért bukott az mszp. riogatás a gárdával, azzal, hogy europa mit fog szólni, ezek tipikus alkalmazott klisék, lelkifurdalás keltés, az megy.
Mint lendvai, a választás éjszakáján, orbánviktorozott, árpádsávosozott, gárdázott, minden megvolt. tehát mindenki hibás, mindenki tehet a kialakult helyzetről, csak ők nem.
de miért orbánviktorozik? a fidesz több mint 7 éve nincsen hatalmon, hét év volt eredmények elérésére, ezzel már nem lehet takarózni.
a jobbik pedig azért erősödött meg, mert mindegyik parlamenti párt képmutatásra volt csak képes, a romák ügyét illetően, sőt szerintük nincs is ilyen ügy. amíg azt nem látják be, hogy fenn ál egy ilyen probléma, sőt annak a létét is tagadják, addig hogy lehetne megoldást találni.
hogy érzékeltessem a dolgot: ismerősöm olyan helyen lakik panelházban, hogy a gyereke nem mer kimenni meghívni a liftet, nem a gárda miatt... na most neki hiába mondja a választási reklám, hogy árpi, kati, lali... csak maguk már annyira elrugaszkodtak a valóságtól, hogy ezt nem látják, hogy ezek a dolgok valós problémát jelentenek.

zümm
Az összes névtelen gyalázkodó, indulatos és gyűlöletet szító fenti hozzászólást szégyennek és gyalázatnak érzem. Tényleg úgy gondolák a hozzászólók, hogy Lévai Katalin névtelen, arctalan, a történelmet elferdítő, csoportokat kirekesztő mocskolódásokra válaszolni fog??! Van egy szint, amire nem kell válaszolni.
Felháborító ez a gyűlölködés, ha csak ennyit bírtok írni, ha csak személyeskedni tudtok, ha egyetlen nem személyeskedő és nem az ösztönökre ható érv nem hangzik el, felesleges időt pazarolni a bejegyzéseitekre.
Elítélem az egész Jobbik és a gárda mint neonáci párt, és elítélem a Fidesz mint a szélsőjobbal lepaktáló párt működését.


Varga Bernadett
irodalomtörténész, tanár
sara
Szégyen és gyalázat ami az országban történik nap mint nap !
Szégyen és gyalázat ! naponta vernek meg, terrorizálnak gyerekeket,időseket,tanárokat.
Szégyen és gyalázat hogy rettegésben tartanak falvakat !
Szégyen és gyalázat hogy csicskáztatnak,embereket prostitucióra kényszerítenek !
Szégyen és gyalázat,hogy generációk élnek úgy hogy soha egyetlen napot sem dolgoztak !
Szégyen és gyalázat ! Olaszliszka,Veszprém,Kiskunlacháza és még többszáz gyilkosság !
Szégyen és gyalázat ! hogy nincs egyetlen parlamentben ülő politikus sem aki felemelte volna a szavát ez ellen !
Szégyen és gyalázat hogy vannak akik mindezt letagadják !
Szégyen és gyalázat hogy mindez megtörténhet a parlamenti pártok és a rendőrség hallgatólagos jóváhagyásával.

Ez a szégyen és gyalázat nem az hogy ezt ki mondjuk.
ugyeugye
nem kötelező blogot írni sem és kommentet sem kötelező fűzni hozzá. ez egy ilyen műfaj. ha kiteszed magad, pofonokat is kaphatsz. de lehet vitázni, érvelni.

az bennem is felmerült, h ha minden írásomra ilyen válaszokat kapnék, elgondozkoznék rajta, jó helyre címeztem-e.

zümm
Kedves Impresszió,
ha nekem címzel valamit, miért nem írod hozzá a neved, hisz ismerjük egymást ...

Csubaka
Tekintettel arra, hogy a cigány bűnözés és szélső jobb értékelésének tekintetében a vasárnapi választások egyértelmű társadalmi állásfoglalást bizonyítottak bátorkodom megkérdezni a kedves doktornőt, hogy ki a fene bízta meg azzal, hogy a magyar társadalom félelmetesen nagy többségének a véleményével szemben az Európai parlamentben más értékeket képviseljen?
Ha mos eszdéeszre hivatkozik lemegyek hídba isten bizony! Az a párt már évek óta nincs is! Van egy korrupt politikusi csoport akiket jól meghatározható gazdasági csoportok pénzelnek, de semmi közük a magyar választópolgárok igényeihez. Az emeszpé esetében sem sokkal jobb a helyzet hiszen szavazó bázisuk 2/3-át elvesztették, gyakorlatilag a párttagsága alig több mint a megyei küldöttgyűlések és a kongresszusi küldöttek együttesen.
Szóval, vagy tessék a magyar választók érdekei képviselni, az Európai Parlamentbe vagy ha nem tetszik akkor visszaadni a mandátumot.
sara
Sokszor tényleg nem tudom eldönteni hogy "ezek" tényleg ilyen tudatlanok (hülyék ) vagy van az a pénz amiért eljátszák az idiótát. Az is lehet hogy egyszerüen ennyire gyülölik a magyarokat és minden más kisebbséget ? Halvány fogalmuk sincs arról mi történik ebben az országban ?
zümm
Példának okáért hadd említsem a veszprémi kozma fiú esetét: ne beszéljünk már cigány bűnözésről, ugyanis a fiú fenn volt az osztrák kábítószerlistán, és az őt leszúrók dílerek voltak, ezt tudom bizonyítani, és a hírekben is bemondták. A dílerek sehol nem válogatnak. Ne ferdítsük el fajgyűlöletté a tényeket, és ne csináljunk már egy drogosból hőst!
sara
@vargaberna: Példának okáért nem mohácsinak hívnak ?
Undorító,visszataszító,hazudozó, gyilkosbarát.
Olaszliszkát hogy neveznéd ?
Példának okáért van olyan ország a világon ahol nem útálnak benneteket.Ahol elviselnek benneteket?
Hálát adhatnátok a jó Istennek hogy itt éltek és hogy a magyarok ilyen türelmes,toleráns nép. Nem kellene ezzel visszaélni.
Megfontolt
Vargaberna

Nosza rajta, kérlek bizonyítsad, jöhet a link!

Ha tippelhetek, nem lesz semmilyen link, ami bármit is bizonyítana állításaidból.
Szerencsére egyre kevesebben vannak hozzád hasonlóak az országban. Egyre többen legyintenek általad írt írásokra és látják be, aki ennyire rosszul értékeli a mindennapi élet eseményeit, azoknak a szava semmit sem ér.

Szerintem gyere el Veszprémbe és állj ki a Kossuth térre, majd győzd meg az embereket véleményedről.

HA elmondtad mondandódat, kérdezd már meg a helyieket, ŐK akik átélték a tragédiát, hogy látják a Kozma és Cigány kérdést!

Aztán gondolkodj el egy kicsit....... Elvégre tanár vagy.....
catroot
vargaberna!

Mégis mi a francot képzelsz Te magadról? Hogy veszed a bátorságot, hogy egy halottat gyalázol?! Megjegyzem, legalább a nevét illene pontosan leírni! A magadfajta, szűk látókörű, burokban élő idióták miatt jöhetett létre a szélsőjobb! Képtelenek vagytok szembenézni önnön hibáitokkal, ehelyett megy a mutogatás. És nem veszitek észre, nem jöttök rá...
almalibre
Tisztelt Varga Bernadett irodalomtörténész, tanár! Az ön hivatásárra tekintve elvárható lenne a helyes szövegértelmezés. Az Ön előtt megszólalók, annak ellenére nem gyalázkodtak, hogy egy gyalázkodó cikkre reagáltak. Az Ön hozzászólásához írt válaszokról ezt már nem tudom elmondani, viszont meg tudom érteni. Természetesen nem várjuk el komolyan Lévai elvtársnőtől, hogy válaszra méltasson bennünket, hisz az már a cikkéből kiderült, hogy lenéz mindenkit, aki nem fúj egy követ vele. Az ön levele tökéletes példa arra, hogyan ragadtak le sokan a szocializmusban, ahol a kérdések is előre meg voltak írva, nem hogy a válaszok. Mielőtt elítéli - jó elvtársként - a JOBBIK-ot, illene tájékozódnia. A FIDESZ tekintetében, biztos lemaradtam valami belső titkosszolgálati hírről, mert hozzám még nem érkezett el hír, miszerint lepaktáltak a szélső jobbal. A névtelenségről pedig, egyrészt a fórumokon az egész világon „NICK” névvel szokás írni, másrészről sokan vagyunk, akik tudják, hogy Magyarországon, még csak elméletileg van szabadság, ezért nem írjuk le a nevünket és címünket (amúgy had dolgozzanak meg a pénzükért a Titkosszolgálat munkatársai)…

rendi
Brüsszel ennyire messze van a nagy magyar valóságtól?
rendi
@Vargaberna

Drogos? Az az élsportoló, aki folyamatos nemzetközi mérkőzéseken játszott, világversenyeken vett részt? Aha, persze.
MaxGraf
@vargaberna: Ön kedves irodalomtörténész hölgyem Ön gyülölködik..
Nem szép dolog.!

@almalibre: Neked pedig 100%-ig igazad van !
bakokati
Kedves Lévai Katalin, bizonyosan nem ismeretlen az Ön szemében Ali, Ayaan Hirsi holland képviselö asszony :( A hitetlen) címen jelent meg könyve. A képviselönö, aki eredetileg szomáliai szülött egy érdekes tényt boncolgat, a holland társdalman belül. Azt mondja, hogy nem kell annyira sok szociális segélyt adni, a menekülteknek mert csak kihasználják azt és ráadásul mélységesen megvetik azt. Namármost lebontva ezt a kis magyar valóságra, Ha nekem pénzt ad az állam magas szociális juttatásokban mérve, akkor nem mozgatom fülem botját sem, hogy dolgozni menjek, mert minek. Elég csak átlépni a határon és megnézni Szlovákiában Dzurinda kormánya meghozta a kellö intézkedésket e téren és megvágta a szociális juttatásokat. Igen erre felhördülhetnek mások, hogy persze aztán éhség lázadás tört ki, amit nem közöltek annyira, hogy az éhséglázdást az uzsorás szította, mert megvonta az uzsorát a ténylegesen éhezö emberektöl. Ezen kellene elgondolkozni, véleményem szerint könnyebb azt mondani,hogy na jó adok csak hagyjatok békén, mint rendet teremteni. Átgondolni, hogy milyen reputációt épített fel az Önök kormánya külföldon. NEM JÓT, tessék abba belegondolni, hogy mindenki röhög Magyarországon. Szánalmas az, hogy az országot elkótyavetélik a kis haszon érdekében nem látva a holnapot, behódolva és nem együttmüködve. Arra nem gondolván, hogy esetleg jobban is lehetne és az emberek kezébe olcsó vásári mulatság helyett inkább perspekívát és munkát adva. Hisz az ország nagyon jó fekvésü és a mezögazdaságból valahogyan meg lehetne élni, de nem. Sokkal jobb klímával megáldva ami a zöldség és gyümölcstermelést illeti, csak hát jobb talán a felfújt agyonmütrágyázott szar. Hja igen kérem, néha nem árt kinézni az ablakon és esetleg mást is nézni az Önös elbaltázott nézet helyett.
ugyeugye
@vargaberna: ha nekem címezte tegnap, 08:56 – os hozzászólását, jelentem, én nem vagyok titkosügynök, így nem ismerem önt.
Megfontolt
Öröm olvasni ezeket a hozzászólásokat, mintha kezdene rádöbbenni a nagyérdemű, mit is tettek eddig értünk a Lévai Katalinhoz hasonlóak.

Remélem meg is lesz az eredménye a 2010-es választáson.

Addig is remélem folytatják a további mocskolódó politizálásukat és még több józan ítélőképességű választót idegenítenek el maguktól mindörökre.
gyulabors
Az egész eredményből a tanácstalanság, fantáziátlanság, perspektívátlanság és a végtelen idiotizmus tűnik ki. A "most még dolgozó" kisebbséget, a hagyományos munkásosztály maradványait pedig meghódítja a neofasizmus, Bécs ipari külvárosaiban, Salgótarjánban, Miskolcon, Szerencsen.
A középosztály lázadása számos formát öltött már, most is ez történik.
1. Egyrészt van az "elvont, láthatatlan, érthetetlen" nagytőkével szembeni ellenszenv és babonás rettegés,
2. másrészt pedig a szegényekkel szembeni gyűlölet, akiket kriminalizálni és etnicizálni kell.
3. A "cigány" az álneve annak, amelyet ütni-verni kell az állami forrásokért folytatott konkurenciaharcban, amit az államfüggő középosztály, különösen a fiatal része világ-szerte űz.
4. "Sima" rasszizmus soha nincsen, de természetesen minden ilyen mozgalomnak vannak rasszista felhangjai. A zsidók a transznacionális nagytőkét szimbolizálják, a cigányok az azt, amit a franciaországi restauráció óta a "veszélyes osztályoknak", a "bűnöző osztályoknak" szokott nevezni a burzsoázia.
5. A halálra rémült, a deklasszálódástól rettegő középosztálynak ez nagyon egyszerű re-akciója, lefelé és fölfelé. Remekül működik, és a szerencsétlen közönség, melynek nagyon elege van ebből a rendszerből, arra szavaz, hogy fönnmaradjon ez a rendszer, csak még elnyomóbb, még kellemetlenebb, még provinciálisabb, még butább legyen. Változásra semmiféle javaslat nincs. Intellektuális és képzeleti tartalékaink kimerültek a politikát illetően. Az emberek művészeti hajlamaiban és szerelmi stratégiáiban továbbra is van némi fantázia és intelligencia, de a közügyekben semmi.
A Fidesz-KDNP legfőbb állítása az, hogy tűrhetetlen, ha a nagytőkések a személyükben is jelen vannak a kormányban. A közvetett tőkeuralom viszont király. Siralom.
A középosztálynak ezek a szerencsétlen fiatal tagjai, akik hatalmas számban szavaztak a szélsőjobboldalra, valóban elviselhetetlennek tartják a jelenlegi helyzetet, és vevők a legbanálisabb politikai receptre, a bűnbakkeresésre és a hasonlókra.
Vegyítik a kései kapitalista rendszerre jellemző magatartás-formával, a szadista és a mazochista viselkedéstípusok egyesítésével.
• "Elnyomnak, nem bírom, kérek még nagyobb elnyomást" - mondja a mazochista szélsőjobboldali szavazó.
• És ott a szadisztikus elem is, ami igazán csábító a dologban: "nem bírom ezt az életet, meleget kell pofoznom, szocialistát kell merényelnem, liberálist kell gyaláznom, cigányt kell ölnöm", és így tovább.
• Mindkettő csábító: "fegyelmezem magam, nem tehetem, amit akarok, szimbolikus ér-telemben lekötöznek, idomítanak (mazochizmus), és ugyanakkor van kit ütni (szadizmus)".Ez a viselkedés a politikai közösségben természetesen nem újdonság. Szokás szavazni félelemből.
Mindenhol erősödik a nacionalizmus. Ez az öregedő, dekadens, kulturálisan hanyatló kontinens önkifejezése. Az újfasiszta fiatalok a rendszerváltás árvái. A mi szerencsétlen gyermekeink. Ők az új polgári középosztály elkószált, borzas, aranyos kölykei. Nem olyanok, amilyennek a balközép, szociálliberális sajtó szerint lenniük kellene.
1. Nem frusztrált tradicionalisták.
2. Nem sujtásos-vitézkötéses, népnemzeti tökfilkók.
3. Nem a verseny és "a tudásalapú társadalom" lúzerei.
4. Nem koldusszegény proligyerekek.
5. Nem vallásosak.
6. Nem múlt felé fordulók.
7. Nem antimodernisták.
8. Nem fogyasztásellenes puritánok.
9. Nem műveletlenek, sőt.
10. Nem tájékozatlanok.
Már amennyire bárki művelt vagy tájékozott a korai huszonegyedik század sötétjében. Ha lennének fülek, füleink a hallásra, akkor rádöbbenhetnénk, hogy a szegény náci gyermekeink szólnak hozzánk, a rendszerváltás nemzedékéhez. Beszélnek hozzánk, és mi nem halljuk őket, nem figyelünk, nem vesszük észre, hogy nem jókedvükben lettek ők félig-meddig, úgy-ahogy neonácik, újfasiszták.
A mi szegény újfasiszta gyermekeinkre senki se hallgat, és ők már nem is akarják, hogy bárki hallgasson rájuk.
• Rombolnának, ha a rombolás - Bakunyin szerint "a rombolás öröme alkotó öröm" - nem volna átlátszóan baloldali eszme. Azaz: az erkölcsi ítélet egy formája a világ fölött.
• Az erkölcsi ítélet az igazságtalan világ fölött involválja-implikálja az igazságosság eszméjét, a nyájember rabszolgavallásának egyenlősítő eszményét. Szegény náci gyermekeink a maguk módján a Herrenmoral kissé módosított hősei, ők nem azért el-lenzik a globálkomprádor-finánctőkés-konzumidióta rendet és a kozmikus zsidóuralmat, mert nem helyes, hanem - mint igazi posztmodernek - azért, mert nem csípik.
• Ha pedig visszakérdeznénk, s azt mondanánk, hol és hogyan lehet kozmikus uralma egy népnek, amelynek a felét kiirtották, nemrég s amelyet évezredek óta üldöznek, azt mondanák: "aha".
Több oka van annak, hogy nálunk nincsen baloldal.
• Az egyik az, hogy a hagyományos proletariátus átalakult. Ma sincs kevesebb proletár, mint bármikor a kapitalizmus történetében, de szociografikusan, emberföldrajzilag, ideológiai tekintetben megváltozott. Az alapviszony fennáll, de a proletariátus nem lé-tezik mint politikai entitás. "A szervezett munkás", "az osztályöntudatos dolgozó", "vörös Csepel" vagy, a sokmilliós taglétszámú marxista pártok, militáns, óriási szak-szervezetek, munkásotthonok, sztrájktanyák, marxista szemináriumok, osztályharcos tömeglapok, kommunista avantgárd. Ennek vége van. Ilyen értelemben itt nincsen utánpótlás.
• Azoknak a fiataloknak az életformája, akik ennek a törékeny, marxista vagy anarchista baloldalnak bázisa lehetnek - nyugati személyes tapasztalataim alapján is mondhatom -, hasonlít a régebben "értelmiségnek" nevezett csoport életformájához. Nálunk még nincsenek sokan, pár ezren, de azért eltartanak egy radikális baloldali szubkultúrát.
A Jobbik azt mondja a szavazóknak, hogy itt
• rendetlenség van, és így és így kell rendet csinálni.
Az LMP pedig azt mondja,
• itt válság van, hanyatlás, nincs elég demokrácia.
• az MSZP holtfáradt politikusai azt mondták, hogy újult erővel,
• Orbán Viktor azt mondta, elég abból, hogy nem én kormányzok.
• A Jobbik listavezetője pedig a zsidó férfiak péniszéről fantáziált az interneten.
Ez volt a nívó.
Ha minden így megy tovább, a szélsőjobboldal további térnyerése várható. Én nem tartom baloldalnak sem a jelenlegi MSZP. –t sem pedig az SZDSZ. –t! Az, hogy valamely párt parlamenti frakciójában, többségben vannak a volt kommunista pártfunkcionáriusok, nem a baloldaliság mértékegysége. De ez a helyzet, 2009-ben még mindig. Az MSZP-t ugyanaz érte utol, mint a német szociáldemokrata pártot.
• Nincs funkciója az alapvetően alkalmazotti bázison felépülő liberális balközép pártnak.
• Egyfajta tradíciót megtestesíthetnek, esetleg megmaradhatnak kisebbségként. De nagyon sokáig nem fognak hatalomra kerülni.
Konzervatív korszak kezdődik Európában. A magukat alternatívának tételező balközép erők ugyanis nem nyújtanak igazi alternatívát. Nem különböznek eléggé, nem fejezik ki hagyományos bázisuknak az érdekeit, kultúráját, gesztusvilágát, szimbolikáját. Vereségre vannak ítélve.
Gyurcsány öröksége ambivalens. Az ő viselkedése miatt törtek ki ezek a tüntetések, ami fókuszálta ezeket az egyszerre lázadó energiákat. Ugyanakkor mégis a legtehetségesebb szocialista politikus volt. Egy időre lelkesítette a szavazók egy részét, sőt a liberális értelmiség egy részét átcsábította magához. De ha óvatosabb figura lett volna, akkor is ugyanez lenne az eredmény. Azt hiszem, ez az eredmény sorsszerű. Nem találok benne semmi meglepőt. Nincs kiútjuk ebből. Mindez persze nem indokolja azt a gyáva, lovagiatlan viselkedést, amelyet - néhány ember kivételével - a szoclib értelmiség tanúsít egykori bálványával szemben.
El tudok képzelni egy klasszikusabban szociáldemokrata pártot, akár reform kommunista dumákkal is, a szocialista pártból leszakadó kisebb elemekkel.
Volt értelme az önálló listának. Az MCF listára nagyjából tizenhárom ezren szavaztak vasárnap, amely az érvényes voksok körülbelül fél százalékát jelenti, ami csak utolsó helyre volt elég. A „cigánybűnözés” elleni harcot is zászlajára tűző, radikális párt csaknem tizenöt százalékot ért el és három mandátumot is szerzett. A második helyen végzett MSZP csak alig hetvenötezer szavazattal előzte meg a Jobbikot. Végre eljutott a tudatáig mindazok-nak, akik ezt okozták! Mert azt tudni kell, hogy a mai cigány vezetés egy része ebben bizony könyékig benne van!!!
Benne vannak azok, akik valamelyik nagy pártnak érdekeit képviselik.
Farkas Flórián pedig nagyon sokat ártott a cigányságnak. Legjobban akkor, amikor egyértelművé tette, hogy
1. a vidéki romáknak nem a Magyar Gárda, hanem a kormány az ellensége - mondta. Állást foglalt a Gárda mellett,
2. az egyszerű emberekért pedig semmit nem tett, pedig tehetett volna ott, a Magyar Köztársaság Parlamentjében...
3. És társai ebben is voltak. Ők voltak a "HALLGATAG EMBEREK"!!! A frakció fegyelem,.a pénz érdeke vezérelte ezt a csapatot.. És most, amikor összefogás kellett volna, megint ellenünk kampányolt!!! A kétszínűség álarcát most már le kellene venni... Ha csak egy-kétszázezer romát vitt a FIDESZ-be, akkor már megvan, hogy ki miatt veszí-tettünk... Nem kell okokat keresni, itt van minden a szemünk előtt, csak nyíltan kelle-ne beszélni!!!
Az Összefogás Párt vezetői sem álltak a dobogó magaslatán.
1. Nem volt kampány,
2. Nem keresték meg a legegyszerűbb embereket,
3. nem voltak társadalmi kapcsolatok.
• Ez olyan MSZP típusú, vagy ahhoz hasonló megmozdulás volt... /Én, baloldali érzel-mű vagyok, de ezzel a kampánnyal nem voltam megelégedve/. Egy kicsivel többet kellett volna dolgozni. Például úgy, hogy ott a falvakban, a vidéki városokban kicsivel többet megfordulni, beszélni az emberekkel, elmondani nagyon egyszerű szavakkal, hogy megértsék, most Róluk, gyermekeikről, unokáikról van szó!!!
• Aztán meg ott van a média. Ha csak a június 6.át vesszük, Olaszliszkáról két-három alkalommal volt riport, Veszprémről is többször megemlékeztek, de másnap 7.-én is volt ezekről, az eseményekről szó- bőven. Ugye nem kell mondanom, hogy a média az egekbe emelhet, meg a sárba is taposhat.
Hát ez történt, volt akit az egekbe emelt, és volt akit eltapostatott...
Meg kell találni azokat az embereket, akik egyszerű szavakkal, kendőzetlenül mernek beszélni mindarról, amiről kell. És nem szabad olyan embereket jelölni, akik a legkisebb mértékben is támadhatók!!! Főleg pedig el kellene felejteni azokat, akik már a szocialista rendszerben is, és utána is folyamatosan részt vesznek a cigány politikában - eredmény nélkül.
Mert az nem eredmény, hogy nekik saját cégeik vannak, rokonok barátok híznak, és akikért meg dolgoznak, vagy dolgozni kellene, maradnak a sárban. Vannak fiatalok, értelmesek, okosak, fedhetetlenek. Előre velük!!!

almalibre
@gyulabors: Jó olvasni intelligens hozzászólásokat, akkor is ha nem mindenben értünk egyet!
gondolkodo
A Szentek munkásságának megismerése már-már lehetségesebb, mint -a témánál maradva- az EP-be választott képviselőinké!
Miért nincs annyi tisztesség egyikben sem, hogy az EP-beli munkájukat, no és annak eredményeit most, a helycserés ciklus végén ismertesse?
Nem arra vagyok kíváncsi, hogy ennyi-meg-annyi pénzt szereztek az országnak, hanem arra is, az a pénz hová tünt.
Mit tettek az ország megismertetése érdekében, azon kívül, hogy pártviszályaikat nemzetközi plénum elé vitték?
Bizony, Kedves Lévai Katalin! A szavazó-polgár kíváncsi arra, mit tettek azok, akik évekig a bizalmat élvezték! Talán tarthatom Önt annyira, ha nem is válaszol a hozzászólásokhoz -amit én nagyonis megértek-, de legalább elolvassa azokat. Úgye érti, már a rómaiak kitalálták: "Audiatur et altera pars!" Ha nem akarják meghallgatni a másik felet is, az akkor is mondja és a szükséges és tisztességes infók hiányában lehet, hogy rosszul mondja! A hallgatás nem észérv.
kir
@gyulabors: Kurvára irritáló a folyamatos plagizálásod. Azelőtt Tótától, most TGM-tól lopkodod a mondataidat. Mire jó ez?

www.hirszerzo.hu/cikk.tgm_provincialis_ostoba_nepellenes_szar.111520.html
5hazi
@kir: Mindenki abban jó amit tanult! Van aki ir és van aki lop!!
Inside Man
Nem szeretnék belefolyni semmibe ami a politikával kapcsolatos, de végeztem a lakóhelyemen egy kis felmérést. Minden olyan ismerősömet aki szavazati joggal bírt és természetesen el is ment szavazni, hogy kire és miért pont rá szavazott!? Konkrétan 283 ( sokkal többet kérdeztem meg egyébként) ember volt hajlandó elárulni. Számomra nem volt megdöbbentő az eredmény. Nos a tények. ezek az emberek azért mentek szavazni mert azt gondolták, hogy sem a jelenleg hatalmon levő kormány, sem az ellenzék nem megfelelő a vezetésre. Találtak egy harmadikat ( ez lenne a Jobbik) és inkább arra adták le a voksukat mintsem az előbb említett két párt valamelyikére. Ugye érdekes, mert semmi politikai meggyőződés nem volt a szavazatban, egyszerűen csak nem a másik kettő legyen.
A cigányellenes dolgokról valószínűleg még írnék ide pár sort, a héten.
Előre is köszönöm a kulturált válaszokat illetve véleményeket.
reallatas
@Inside Man: /tegnap, 21.06/ Van ebben valami, de nézd meg ezt a bejegyzést pl.-ul, írd be: "Natúran az igazság mentén.hu" az ep. választásokról vidéki viszonylatú megvilágításban. Címe: Az Eu. parlamenti választás margójára... Tudod nagyon sokszor egyéb esetekben is analóg problémákkal kell számolni sajnos.
reallatas
@gyulabors: Nem rossz, nem rossz, csak tudod a racionális tények makacs dolgok, s a látensen per mai negatív tendenciákat nem elég megvilágítani, bírálni a döntő az lenne, ha alternatívákat is tálalnánk hozzá. Itt a dolgok retorikai kulcsa. Tudniillik aki hitelesebben, célratörőbben teríti vagy láttatja, hogy valóban konstruktívitásra építi gondolatait, nos józan ember számára az a valódi. Az már más lapra tartozik, hogy ebből mennyi valósul majd meg.
gyulabors
kir:
Lehet plágizációval vádolni. De azt engedd már meg nekem, hogy utaljak a Newyork Timesra, ahol szintén, már május elején elmondtam ezeket a kifejezéseket a Tiszalöki merénylettel kapcsolatban, már az EU. választás előtt. Lett is ebből vihar a biliben, hiszen másnap ezzel volt tele a média. Tehát megismétlem jelenleg Magyarországon nincs baloldal, csupán annyiban különböznek a fasisztáktól, hogy szóban néha elhatárolódnak.
Valakik polgárháborút szeretnének kirobbantani. Azok a volt EUI.- s politikusok akik nállam jóval előbb ezt felismerték a jelöléskor már mind háttérbe szorultak. (Lévai Katalin, valamint Mohácsi Viktória)
Racionális válaszokat, téziseket a jelenlegi irracionális helyzetben nem hiszem, hogy lehet adni.
Nincs nállam sem a bölcsek köve, sajnos már epe kövem sincs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.