Magyarország adja a legtöbb közvetlen állami támogatást az óriáscégeknek az Európai Unió tagországai közül – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből. Sem a pénzügyi, sem a gazdasági tárca nem rendelkezik precíz kimutatással arról, hová ment el ez a pénz. A külföldi cégek emellett huszonötször több adókedvezményt kapnak, mint a hazaiak, és több ezer milliárd forintot visznek ki...

Forrás: HírTV
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
zsbela
"Hazánk a multik paradicsoma" - Ez nem újság, ezt eddig is tudta mindenki!!!!!!!!
bigyibogyo
egyoldalrol es feligvallrol veve kozeliti meg a temat. kar. szivesen olvasnek egy olyan cikke ahol minden szempontbol megviszgaljak , utana jarnak, szamokat irnak errol a kerdesrol.
ha Mo a paradicsom szamukra, akkor sokan jonnek. ha sokan jonnek a gdp nagyobb %at teszik ki. ezen semmi meglepo sincs.
elfelejtettek megemliteni,h mennyi penzt hoztak mikor Mo -t valasztottak (rovid tavu haszon, szivas, de eurot hoztak) , es mennyi munkahelyet teremtettek.
Kakastoll
Magyarország a zsidók paradicsoma, akik minden befektetés százszorosát viszik ki, hol hivatalosan, hol Offshore cégen keresztül.
luciferi
Meg kell nézni az Apeh honlapján, hogy mely cégek fizették be a legtöbb adót. Utána lehet vitázni.
szaboria
@bigyibogyo: Szerinted hol lehet elolvasni a cikket mert az EU biz.oldalán nem találom
profon
Válasszunk olyan képviselőket akik nem lopják el a befizetett adónkat,és nem a mi befizetéseinkből támogatják a multikat. Én azzal is megelégednék ha hagynának dolgozni és nem raknának a nyakamba ennyi bürokráciát.Szívesen odaadnám a nyereségem 40%-át (ennyi lenne a reális közteher) és a többiből tudnám fejleszteni a cégemet. Persze így a haverokna nem lehetne visszanemtéríntendő támogatást adni a hűségükért ! Szemetek.
kiscserkész
Van olyan párt, akinek programja van ere a tünetre, még ha a fő vetélytársa a Fidesz azt az igét szórja rájuk, hogy azért nem szabad rájuk szavazni, mert nincs programjuk. Szeretnék, mér a Fidesztől is hasonló elképzeléseket hallani a mocskolódás helyet a gazdaság fellendítésére. Vagy ők az Izraeli befektetőktől várják a gazdaságunk fellendülését?

barikad.hu/node/43661
orogordog
Csak tavaszig, ha ki vonulnak nincs gond mert az épület itt marad.

"több ezer milliárd forintot visznek ki..." Ezért kell ingyen dolgoznunk saját hazánkba.
Nincs Magyar biztosító sem, az a pénz is kivándorol, kicsit kisebb a nyereség már csüdöt jelent és már húzza is a csíkot. De az ügyfeleket nem kártérit.
szaboria
@orogordog: Világgazdasági lapot keresd meg és meg fogsz leődni az adatokon.
szaboria
@Csubaka: nem hanem a befizetett összadózás összevetése ma magyarországon azt irtam be, hogy multik adózása és a beadott javaslatok közötött találtam.
Csubaka
@bigyibogyo: "es mennyi munkahelyet teremtettek."
És mennyit szűntettek meg. A megteremtett munkahelyeken mennyivel alacsonyabb bérért foglalkoztatják a magyar munkavállalókat mint odahaza?
Természetesen jó, hogy vannak multik,mert van munkahely.De miért is. A Pécsi Vízmű dolgozóinak a Suez adott munkát? Volt azoknak addig is. Néhány tízmillió forinténrt megvásárolta a menedzsment jogokat, egy csomót alkalmazottat elküldött gazdaságossági okokból. Akiket az államnak kellett eltartania munkanélküliként, kölönféle rafinált multi trükkökkel (amihez a magyar nem volt hozzászokva) folyamatosan viszi ki az országból a profitot pedig NEM IS FŐRÉSZVÉNYES!!!! mégis a hír hallatán, hogy a pécsiek kihúzták a franciák talpa alóla talajt, az ország egyrésze elkezdett úgy viselkedni, mint a beszari óvodás!!Megmerem kockáztatni, hogy imitt amott már hazaárulás szintjén nyalta a franciák seggét!!!. Aztán véletlenül kiderült, nincs egy hónapja, hogy a budapesti vízellátásért felelős szintén nyugati, (olasz, német) cégek a vízdíj befizetések 75%-át !!!!!! viszik ki az országból egy Demszkyék által kötött rossz szerződés kapcsán. Egyetemen tanítják!!!!! És senki nem tett semmit a szerződés felmondásáért. Azért mert a multi munkát ad? Munkahelyet teremt? Budapestnek akkor is kell a víz ha itt egy darab multi nincs és az emberek ugyanúgy fizetik a szolgáltatást. De más! Hogy is volt (van) azzal a dunaujvárosi Hankookkal? Munkahelyet teremtett?Olyat ahol fizikailag bántalmazzák a dolgozót, ha nem teszi azt amit mondanak neki?Vagy a GE példája! Szeptemberben felveszi az állami segélyt több ezer dolgozó foglalkoztatására aztán novemberben bezárja a gyárat és se kalap se posztó. Ezekből az eszement támogatásokból leherdált, kidobott pénzekből versenyképes ipar és mezőgazdasági ágazatokat lehetett volna létre hozni.
Egyébként pedig neked is ajánlom a szaboriának 13:49-kor kelt linket.
Csubaka
@szaboria: A teljes cikknek van egy mindent megmagyarázó mondata ezen érdemes kicsit elrágódni.

"Az adóhivatali adatok szerint tavaly egy foglalkoztatottra átlagosan 31 ezer forintnyi adókedvezmény jutott: a tisztán hazai tulajdonú cégeknek alig 4 ezer, a legalább 51 százalékban külföldi tulajdonú vállalatoknak azonban közel 103 ezer forint. Ez majd huszonötszörös különbség"

A huszonötszörös különbséget sehol a világon nem tűrik el. Oroszországból Putyin ilyenek miatt zavart haza nem egy amerikai multit.
orogordog
Nem vagyunk rájuk szorulva az tuti, mert ha nincsenek nem viszik a pénzt és nem tömik az országot idegen áruval. ("Bolt előtt" mit régen eltudom adni a paradicsomot, paprikát és lesz értelme termelni, lesz rá kereslet.)
szaboria
@orogordog: Igazad van hogy tremelnénk mert én is azért tartanák nyulakat mert eltudnám adni de megint van egy bökkenö kikell váltani most már mindenkinek az östermelöit mert csak azzal árulhatsz. Ehez most már nem elég az sima adókártyád hanem rendesen külön adószámot adnak mint az egyéni vállalkozoknak.Nálunk ép 2 hete voltak ellenörök a piacon akinél nemvolt östermelői annak el kellet hagyni a piac területét mégrendesek voltak ,mert nem vették el az árut.
Dr.luigilongo60
Hú de nem szeretünk adózni,de a multik szidása az már nagyon megy.
Csubaka
@luigilongo60: Aki szeret az vagy hazudik, vagy hülye, vagy csaló.Több lehetőség nincs.
Mindazon túl nem kimondottan a multik szidása folyik, sokkal inkább azoknak a barmoknak, akik a közpénzeket számolatlanul szórják a multik zsebébe, úgy, hogy közben honfitársaikéból még a tavaly lejárt 1 forintost is kiborotválnák.
Dr.luigilongo60
Csubaka !
Tényleg én is úgy sajnálom a rengeteg kis és középvállalkozót, akik minimálbérért halálra dolgoztatják az embereiket, felépítették palotáikat és kénytelenek az Audikban nyomorogni.
Csubaka
@luigilongo60: Én is végtelenül elszomorítónak tartom, hogy ilyen állapotok uralkodnak, de ez ellen egyrészt a munkavállalók másrészt a választó polgárok tehetnek.
Amíg nincs tényleges érdekképviselet és hatékony érdekérvényesítés addig a munkáltatók gyakorlatilag azt tesznek amit akarnak. Éppen ezért lenne szükség például az Alkotmány és egy csomó jogszabály módisítására.
Én speciel fordítottan adóztatnék. Az fizetné a legtöbb adót akinél a legkisebb bérkiáramlás.Mondjuk úgy bruttó 250000 Ft/fő-ig onnan váltana vissza progresszívre.
bigyibogyo
@szaboria: huha, nemtudom, bocs.

@Csubaka: pecsi vizmu egy picit kulon tema. kiemelhetunk 1-1 -et. en akkor mondon a leoni -t. 3 muszakos szalagos rabszolgagyar. rendeszer valtas utan 5 evel jot tkb Egerbe. akkoriban hetvegen lehetett 1000 Ft -os orabert is begyujteni. betanitott munkasnak. ott diak meloztam 500 Ft -ert orankent. sok 100 embernek adott munkat, olyanoknak akik a hirtelen privatizalt cegeknel megkaptak a felmondo leveluk, mert nem ertettek semmihez es a "munkajuk" feleslegesse valt.
megneztem a linket. engem erdekelne,h osszesen a multi kmenyni adot fizetnek (igy kedvezmenyekkel) es mennyit a magyar vallalkozok. ilyen adatot nem lattam.

@orogordog: bolt elotti eladasra azt tudom mndani,h kerulom ahogy csak tudom. van,h a 2m -re levo zoldsegeshez kepest duplaaron adjak ugyanazt. csak eppen nem fizet adot 8es, de ostermelonek is kell x ft felett), nincs rezsi koltsege, es nem fizet alklmazottat. siman nyugdij melle rakja zsebre a penzt. igazan dicseretes peldat mutatnak....

@Csubaka: az ember szeret, nem szeret, kell adozni. a multi kedvezmenyezetten adozik. a kisvallalkozo meg ahol tud kibujik alola.
Csubaka
@bigyibogyo: Szerintem nem olvastad el az egész cikket.
Itt a magyarázat a kérdésedre.

"A pénzügyi tárcánál készült számítás szerint a külföldi tulajdonban lévő cégeknél az előállított érték 17 százalékát kell a bérköltségekre fordítani, ez az arány a magyar cégeknél 27 százalék. Az államháztartási befizetések az előbbi körben 29, utóbbiban pedig 36 százalékot képviselnek. Így a multik esetében a hozzáadott érték 54 százaléka marad meg a vállalat számára szabad felhasználásra, a magyar tulajdonú cégeknél ez csupán 37 százalék. Az sem mellékes, hogy az 54 százalékos „nyereség” a külföldi vállalatoknál mintegy 6 millió forintot takar egy főre, a hazai cégeknél a 37 százalék azonban csupán 1,4 millió forintot, lévén alacsonyabb az előállított termékek összértéke is.
Ami az adófizetést illeti: a multik számára a legnagyobb tételnek a munkáltatói járulékok számítanak, ám magas az szja-befizetésük is. Társasági adót azonban jóval kisebb arányban fizetnek, emögött a szűk adóalap, az alacsony adókulcs és a számottevő adókedvezmények húzódnak meg – derül ki a PM elemzéséből is. Az adóhivatali adatok szerint tavaly egy foglalkoztatottra átlagosan 31 ezer forintnyi adókedvezmény jutott: a tisztán hazai tulajdonú cégeknek alig 4 ezer, a legalább 51 százalékban külföldi tulajdonú vállalatoknak azonban közel 103 ezer forint. Ez majd huszonötszörös különbség"

Nem véletlen a Barosso jelentésben a kiemelkedő magyar multi támogatás. Érdekes módon az igazi nagy multik akkor mégis miért nem tolonganak a határainkon?
szaboria
@Csubaka: Ügyes a huzásod de nem azt nézed amit én irtam de most pontosan leirom a cikk cime Hatalmas elöny a multiknál Világgazdaság online 2009.12.28.05.00 Gazdaság adózás cimszó alatt aképet kinagyitva eltudos olvasni az összes adó adatokat.
Dr.luigilongo60
Csubaka !
"Az is hozzátartozik azonban az igazsághoz, hogy az egy foglalkoztatottra jutó adóbefizetés a külföldi nagyvállalatoknál közel 3,2 millió forint, a hazai cégeknél pedig csupán 1,3 millió. A multik ugyanis jóval kevesebb munkavállalóval érnek el jóval magasabb termelékenységet – utóbbi mutató az ő körükben kétszer jobb, mint a nemzetgazdaság egészében".

Igaz ezt a Vlággazdaság írta nem pedig az MN vagy a Hírtv, akik köztudottan multiellenesek.
Dr.luigilongo60
Csubaka !

A fenti adatok alapján a "hatalmas" adókedvezmények ellenére is a multik sokkal jobb adófizetők.Egy alkalmazott után így is majdnem a háromszorosát fizetik a magyaroknak.
A többi porhintés.
orogordog
@bigyibogyo: Ha a német állampolgárok az én munkám által élnek jobban, akkor, hogy megéljek mi tegyek szerinted?

Tanácsolom neked, ha ennyire bírod ezeket a külföldi legális tolvajokat, dolgoz nekik. ingyen.

Wellness, személyi edző s.t.b. mikor fizet adót?
Nem az én ezresemmel kel foglalkozni mikor az állami cégeknél és a multiknál milliókat lopnak. Ja vagy nagyba szabad?

Sok pénz sok adó, kevés pénz kevés adó, iparűzési adót egyformán fizessen a hazai és a külföldi is.
Csubaka
"A multik ugyanis jóval kevesebb munkavállalóval érnek el jóval magasabb termelékenységet"

Amit idéztem azt is a Világgazdaság írta, nem a Hír TV.
Valószínűleg a 25-szörös támogatás esetén van miből nyereségesebben termelni.

szaboria
@orogordog: Nem tudom mivel bántottak meg a multik de ha az ottani dolgozóknak most az mondanád itt nincs többé munka akkor mit gondolsz mennyi lenne itt mo-gon a munkanélküliek száma .A legtöbb adót a multik fizetik be .Nagyon sok vidéki ember jár át a környező városokba a muktikhoz dolgozni mert ott kap csak munkát.
Csubaka
@luigilongo60: Igen barátom. És küldik munkanélkülire a foglalkoztatottak nagyobbik részét amit aztán az államnak kell eltartania. Tehát amit hoz a réven azt viszi a vámon.
Egyébként az általad idézett mondat szembántóan hülyén van megfogalmazva, mert a 'hatalmas adókedvezmények ellenére valszeg a magyar vállalkozások is jóval többet tudnának adózni. Tekintettel arra, hogy a teljes adó teher

"A pénzügyi tárcánál készült számítás szerint a külföldi tulajdonban lévő cégeknél az előállított érték 17 százalékát kell a bérköltségekre fordítani, ez az arány a magyar cégeknél 27 százalék. Az államháztartási befizetések az előbbi körben 29, utóbbiban pedig 36 százalékot képviselnek." -részben vannak megfogalmazva. A folytatás pedig:

"Így a multik esetében a hozzáadott érték 54 százaléka marad meg a vállalat számára szabad felhasználásra, a magyar tulajdonú cégeknél ez csupán 37 százalék."

felteszi az i-re a pontot. De ha neked ez porhintés akkor tekintsd annak. Nyilván más okod is lehet a fentiek átértelmezésében.
Csubaka
@szaboria: RIA!!ÉBRESZTŐ!!
Nem az emberek problémája, hogy mi lenne, hanem az egész országé!
Tovább ragozom, hogy megértsd. A multinak hiába fizetsz akármennyi támogatást, ha a piaci helyzete nem indokolja, nem fog gyártani.Most a magyar állam azért fizet, hogy foglalkoztasson embereket. Ahol dolgozom, nyolc ember munkáját látja el 25!!!!!!. Akit csak lehet szabadságon tartanak, vagy állásidőn, vagy táppénzen. A multi nem fog gyártani semmit csak azért, hogy a melósnak munkája legyen. Akkor az nem multi hanem kádár rendszeri szocialista tervgazdálkodás. Ott csináltak ilyet. Ez a bili amit most erőltetnek rövidesen kiborul és addigra már annyi sem lesz az államkasszában, hogy a nyugdíjakat, táppénzeket fizessék. Mert azt a pénzt is a versenyszféra állítja elő. Tehát ha ennyire multifüggők lettünk akkor Magyarországnak annyi. Mert azt ugye te sem hiszed, hogy ha a bérből és fizetésből élők száma és jövedelme csökkenni fog akkor a te nyugdíjad úgy marad. A Franciák vajon miért nem engedték be más nemzet multijait a gazdaságuk stratégiai fontosságú szegmenseibe. Még a vízellátásba sem pedig az olaszok fel akarták vásárolni a Szuezt.
Szóval nem a multikat kellene ennyire támogatni, hanem újra indítani az állam bizonyos szegmenseiben az önellátás képességét erősítő ipar és mezőgazdasági ágazatokat.
Dr.luigilongo60
Csubaka !

Ekkora baromságot rég láttam leírva.Talán a kkv csupa emberbaráti szeretetből foglalkoztat?Ő is csak profitéhes mint a multi.És ennek érdekében mindent meg is tesz.Amit leírtál, ugyanaz igaz a kkv-ra is.
Na csá! Elég volt a hülyeségből, inkább megyek honfoglalózni.
bigyibogyo
@orogordog: en hobbybol tartok edzesket, haveroknak, ingyen. weboldalakrol viszont adok szamlat. eleve brutto arat mondok.
aki viszont penzert tart edzest, az bejelentett egyeni vallalkozo. fizet annyit mint az osszes tobbi egyeni vallalkozo. minalber utanit. magyar mentalitas. pedig szepen kaszalnak meg videken is.
nade amit irtam, mennyire kell pofatlannak lenin ahhoz,h duplaaron adja valaki minden jarulek nekul uyganazt mint aki fizet jarulekot? mikor rakerdeztem vigyorogva azt mondta az oregember,h teheti. aztan odaadta annyiert mint a zoldsegesben lett volna. ekkor vettem utoljara kofatol barmit is. ha kell valami elmegyek a piacra, ahol fizetik a helypenzt, es rogton adja a szamlat,. jah, es a piaci kofa olcsobb mint a zoldseges. nagyon nem mindegy ez.
van par aprosag amit hazhoz hoznak, arrol is kapok szamlat minden honapban. sotelfogad etkezesi utalvanyt is.
veheted tamadasnak, de mocskos dolog mikor a magyar kofa atveri amagyar vasarlot aki jo hiszemuen megy hozza,h jo aron kapja.

@Csubaka: amit irtal szaborianak picit zavaros lett. szamomra legalabbis.
leszogezed,h genyo a multi mert csak akkro termel haeltudja adni. aztan bejon akepbe,h kadari rendszerben akkro is dolgoztak ha ertelmetlen volt. most ezt szeretned ujra? vagy nagyon nem ertem
ha amulti nem tudja eladni, akkor valoszinu mas sem. akar matyas kiralyig viszavezetett emberkek tulajdnoaban is lehet, ha nem tudja eladni becsodol es az a maradek 8 ember is munkanelkuli lesz.
jelzem magyar ceg is igy csinalja am, nemcsak a multinacionalis. minimalis letszammal dolgoztat. volt oylan szamtech bolt ahol egyedul voltam alkalmazott. vezettem a boltot (konyvelo, aru, stb), eladoskodtam, a tulaj meg hetente 1* beugrott gepeket szerelni. szerinted?:) uzletvezetonek mentem oda,aztan a tulaj kirugott szep sorban mindenkit ilyen - olyan hibakert (pl beteg lett), es nem potolta oket. most 1 szemelyes kft.
szaboria
@Csubaka: Az utolsó mondatodhoz kérdezem kinek adnád el JÓ PÉNZÉRT a mezőgadasági tremékeket? Mikor az a probléma nem akarják megfizetni még a termelésiköltségeket sem.
Csubaka
@bigyibogyo: h kadari rendszerben akkro is dolgoztak ha ertelmetlen volt. most ezt szeretned ujra? vagy nagyon nem ertem

A multiknak azért ad "munkahely megtartó támogatást" az állam, hogy sok embernek megmaradjon a munkahelye.Multi felvette a pénzt és tartotta az embereket.Megtörténik naponta!! A piacon a kereslet csökken, gazdasági válság van, nyilván ésszerűen csökkentenie kell a termelését. Azt pedig hogy teszi? Elküldi a dolgozók egy részét. De hiszen az állam azért fizet, hogy ezt ne tegye!!!Amíg el tud lavírozni a lehetőségei között addig játszik, mint a fentiekben leírtam. Tudom, benne vagyok, naponta látom és átélem.Amikor viszont a támogatás elfogy nyilván megválik a dolgozóitól mert a saját érdeke ezt kívánja.
Novemberben felvettek 250 dolgozót,mert karácsonyi megrendelést vártak. December közepén elküldték mindet,mert nem jött.Szerinted a cég csak puszira fizetett 250 embernek munkabért és bér terhet? Akik maradtak sem tudják mi lesz a sorsuk. Egyébként nagy a tévedés! Én speciel nem multi ellenes vagyok, csupán a gazdasági diszkriminációt viselem nehezen.

És a kádári rendszer hogy jön ide?Nem tudom mennyire ismered a szocialista tervgazdálkodás lényegét és kudarcának okait.Egyik meghatározó tényezője volt, hogy sok esetben termeltek nagy mennyíségben olyan árut amelyre nem volt kereslet, vagy volt ugyan, de a termelési költségek a magas élő munkaerő foglalkoztatás miatt (bértömeg kiáramlás) gazdaságtalan volt az elő állítása. Mindegy volt, de mindenkinek volt munkahelye.A felgyülemlő veszteségeket aztán felvett hitelekből finanszírozta egy ideig az állam, de úgy 68 táján rájöttek, hogy ez nem mehet így tovább és szocialista ide szocialista oda, a piac tövényeinek egy részét érvényesíteni kell. Ezt hívták a Nagy Gazdasági Mechanizmusnak annak idején. Tehát ha az állam azért fizet a multinak munkahelymegtartó támogatást, hogy a piaci érdeivel ellentétesen megtartsa a dolgozóinak egy részét, akkor azok vagy csak bejárnak a gyárba semmit tenni, vagy eladhatatlan termékek gyártásával súlyosbítják a piaci pozícióját.
Csubaka
@luigilongo60: Látod barátom az való neked!
szaboria
@Csubaka: Csak nem megy csödbe a kábel szolgáltatód?
Csubaka
@szaboria: A nyáron az almamizéria kapcsán volt min gondolkodni. A felvásárlók 15FT/kg ért akarták átvenni az almát a termelőktől. A Tescoban 250 Ft/kg volt egy hálós két alma amelyek mindegyikében egy-két ütődött sérült, rothadó alma volt. Gyakorlatilag a Tesco-s csomagolások 80%-a fogyasztható. A Lidl-ben kicsit más volt a helyzet mert ott 199 Ft-ért adtak 1 kg-os hálós almát, igaz azok meg öklömnyiek voltak. Vajon miért nem jutott el az a rentgeteg alma a termelők által boldogan elfogadott 50 Ft-ért a magyar kereskedők üzleteibe?
Sőt. Ígérem megkeresem neked azt a pályázatot amelyben arra adnak EU-s támogatást, hogy magyarországon NE MAGYAR TERMELŐ ÁLTAL GYÁRTOTT TERMÉKET FORGALMAZZ!!!
orogordog
@szaboria: Multik működését hidd el belűről ismerem. Voltak saját boltjaim, kapálógép, fűnyíró volt a profil.(két pici) Azt meg nyitott a csuris áruház olcsóban adta a kapálógépet, mit amennyiért én vetem(nettóba) 10év együtt működés után, a híres veszprémi gyártól.
Gépek ugyan attól a cégtől szerezte be ahonnan multi is.
Azt elmentem a multihoz, kis pénzért dolgozni. Így remélem érted. kitudnám bővebben is fejteni de itt nyilvános fórumon inkább nem.
orogordog
@Csubaka: Még eddig nem láttam tőled ilyen írásokat, de 100%-ig igazad van és rávilágítasz a lényegre.
szaboria
@orogordog: Ismerös a téma , mert te hiába mész be a gyártóhoz ,hogy töle veszed meg a termékét amikor csak te kis tételben tudsz vásárolni mig egy üzletlánc megrendeli a termék gyártását és itt van a csavar mert mennél többet gyártatnak valamiből annál olcsóbb az előállitási költség.
szaboria
@Csubaka: Megint az utolsó mondatod én meg úgy todom, hogy egyezséget kötöttek , hogy több legyen a magyar termék. Amit az alma felvásárlásról irtál annális van egy kis probléma nem tudom mennyire tudod azt, hogy aki 15.-ft-otadott az almáért az csak egyik küzbülső felvásárló van amikor 2-3 is közte vannak , úgyan úgy mint az épitkezésen az alvállalkozók.Mire hozzánk kerül több mint a tizszerese lesz. Bocs de még egy kis izelitő a piacunkon odamentem akiról tudom hogy a sajátját adja el és többért kinálta mint a zöldséges aki úgy veszi a terméket, meg kérdeztem miért adja ilyen drágán a válasz mert a boltban is annyi.
orogordog
@szaboria: Kiskereskedő hálózatban bent voltuk az első 20-ban, helyi csuris nem adót el annyi darabot mit mi. Gyár szépen le is épült. Multi meg áruja a cinai gagyit, akkor?
Se gyár se kereskedő hálózat, helyette cinai gép még drágában mint a magyar, pénz vándorról ki az országból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.