A választás éjszakáján csak két párt ünnepelt pezsgővel és pogácsával. A Jobbik, amelyik négyszázhuszonhétezer szavazójával egy mostani országos választáson simán bejutna a parlamentbe, és az LMP, amely beküzdte magát a politikai arénába.

Szégyen, hogy egy nyíltan cigányellenes párt ekkora sikert érjen el, mégis ez történt. A Jobbik megalakulásától fogva cigánybűnözésről beszélt, szította és felerősítette a cigányokkal szembeni ellenérzéseket, és félelmet, elhitette, hogy ők hozzák az egyetlen megoldást a sok másik tehetetlen párttal szemben. És az emberek hittek nekik. Legjobb választási eredményeiket ott érték el, ahol magas a roma lakosság aránya, és ahol az egymás szomszédságában élő emberek közötti feszültséget sikerült minden alkalommal etnikai színezetű konfliktusnak feltüntetni. Most látszik igazán, mennyire hiányzott az intézményi, jogi, anyagi és erkölcsi támogatás a szegénységben élő, iskolázatlan, munkanélküli tömegek számára, mekkora szükség lett volna a cigányság integrációjának elősegítésére az elmúlt évtizedek folyamán. Minden politikai erőnek el kell gondolkodnia ezen.

A választási eredményekből az is kiderült, hogy a Jobbik vidéken szerzett nagy támogatottságot, ráadásul ott is, amelyet MSZP-s fellegvárnak hihettünk. Nem csupán a Fidesztől szereztek szavazatokat, hanem meg tudták szólítani az MSZP-ből kiábrándult baloldali szavazókat is szép számmal. Ózdon 23%-os eredményt ért el az MSZP, és 33%-ot a Jobbik. A kisember fél és tehetetlen, a bőrén érzi a válságot, de az okait nem érti. Talán nem is akarja megérteni, egyszerűbb, ha megmutatják neki, ki az ellenség, akivel nem neki kell megharcolnia, lesz, aki elvégzi helyette ezt a munkát. A gárda mindig készen áll. A haza nevében, a magyarok nevében.

A Jobbik sikerrel célozta meg a fiatalokat is, akik történelmi ismeret és tapasztalat híján könnyen felülnek a demagógia és a populizmus hangzatos képeinek és jelszavainak. Ilyenkor derül ki igazán, mekkora szükség lenne a múlt ismeretére, tisztességes történelemoktatásra az iskolákban.

Előfordult már Magyarországon, hogy egy szélsőjobbos párt bekerült a parlamentbe, és nem dőlt össze a világ. Túléltük azt a néhány évet, és régóta hírt sem hallunk felőlük. De annak a pártnak nem volt félkatonai alakulata, nem volt gárdája, nem tudta ilyen eredményesen integrálni a szavazói bázisát, és lényegesen kisebb nyilvánossággal működött. Most – az európai választás következtében – kitágult a nyilvános tér, az egész Unió tudomást szerezhet arról, mit jelent a magyar radikalizmus. Ne gondoljuk, hogy ennek tapsolni fognak. Európa nagy részében a jobboldal mereven elzárkózik a szélsőségektől, nem kacsintgat feléjük. És ez lényeges különbség. A magyar jobboldalnak, de a többi politikai erőnek is lesz min elgondolkodnia az elkövetkező időszakban, ha valóban európai országot akarnak.

(Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, szociológus, író)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
5hazi
@kir: Mindenki abban jó amit tanult! Van aki ir és van aki lop!!
Inside Man
Nem szeretnék belefolyni semmibe ami a politikával kapcsolatos, de végeztem a lakóhelyemen egy kis felmérést. Minden olyan ismerősömet aki szavazati joggal bírt és természetesen el is ment szavazni, hogy kire és miért pont rá szavazott!? Konkrétan 283 ( sokkal többet kérdeztem meg egyébként) ember volt hajlandó elárulni. Számomra nem volt megdöbbentő az eredmény. Nos a tények. ezek az emberek azért mentek szavazni mert azt gondolták, hogy sem a jelenleg hatalmon levő kormány, sem az ellenzék nem megfelelő a vezetésre. Találtak egy harmadikat ( ez lenne a Jobbik) és inkább arra adták le a voksukat mintsem az előbb említett két párt valamelyikére. Ugye érdekes, mert semmi politikai meggyőződés nem volt a szavazatban, egyszerűen csak nem a másik kettő legyen.
A cigányellenes dolgokról valószínűleg még írnék ide pár sort, a héten.
Előre is köszönöm a kulturált válaszokat illetve véleményeket.
reallatas
@Inside Man: /tegnap, 21.06/ Van ebben valami, de nézd meg ezt a bejegyzést pl.-ul, írd be: "Natúran az igazság mentén.hu" az ep. választásokról vidéki viszonylatú megvilágításban. Címe: Az Eu. parlamenti választás margójára... Tudod nagyon sokszor egyéb esetekben is analóg problémákkal kell számolni sajnos.
reallatas
@gyulabors: Nem rossz, nem rossz, csak tudod a racionális tények makacs dolgok, s a látensen per mai negatív tendenciákat nem elég megvilágítani, bírálni a döntő az lenne, ha alternatívákat is tálalnánk hozzá. Itt a dolgok retorikai kulcsa. Tudniillik aki hitelesebben, célratörőbben teríti vagy láttatja, hogy valóban konstruktívitásra építi gondolatait, nos józan ember számára az a valódi. Az már más lapra tartozik, hogy ebből mennyi valósul majd meg.
gyulabors
kir:
Lehet plágizációval vádolni. De azt engedd már meg nekem, hogy utaljak a Newyork Timesra, ahol szintén, már május elején elmondtam ezeket a kifejezéseket a Tiszalöki merénylettel kapcsolatban, már az EU. választás előtt. Lett is ebből vihar a biliben, hiszen másnap ezzel volt tele a média. Tehát megismétlem jelenleg Magyarországon nincs baloldal, csupán annyiban különböznek a fasisztáktól, hogy szóban néha elhatárolódnak.
Valakik polgárháborút szeretnének kirobbantani. Azok a volt EUI.- s politikusok akik nállam jóval előbb ezt felismerték a jelöléskor már mind háttérbe szorultak. (Lévai Katalin, valamint Mohácsi Viktória)
Racionális válaszokat, téziseket a jelenlegi irracionális helyzetben nem hiszem, hogy lehet adni.
Nincs nállam sem a bölcsek köve, sajnos már epe kövem sincs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.