Egy ukrán háborús tudósító beszámolója szerint súlyos problémák merültek fel a harkivi régió védelme kapcsán, miközben a támadó orosz erők látványos sikereket érnek el. Az orosz területfoglalás 70-100 négyzetkilométer néhány nap leforgása alatt, a védelemben több helyen is fejvesztettség uralkodik.

Jurij Butuszov ukrán háborús tudósító hétfő reggel számolt be Facebook-bejegyzésében a harkivi front jelenlegi helyzetéről. Beszámolójában komoly problémákat tár fel az ukrán védelemmel kapcsolatban, melyek magyarázattal szolgálhatnak az oroszok első napokban elért jelentős eredményeire.

Fejvesztetten védekeznek az ukránok Harkiv térségében

Evakuálják a lakosságot a harkivi régió határmenti településeiről Fotó: AFP

Oroszország a múlt héten indította meg harkivi offenzíváját, amely az első napokban komolyabb sikereket eredményezett. Az orosz területfoglalás mértéke nagyjából 70-100 négyzetkilométer, a határ melletti ukrán falvak több szakaszon is orosz kézre kerültek, miközben megindult Vovcsanszk ostroma is.

Butuszov az aktuális frontvonalról szólva minden területen mérsékelt orosz sikerekről számolt be: csapataik támadják Hluboke, Sztarica falvakat, és behatoltak Vovcsanszk külterületére is.

A haditudósító elmondása szerint az orosz offenzíva üteme lelassult, az ukrán erőknek sikerült megvetniük a lábukat, a tüzérségi lőszerük pedig egyelőre elegendő ahhoz, hogy súlyos veszteségeket okozzanak a támadó orosz erőknek – számolt be a Portfolio.

Az orosz támadás első napján leváltották a frontszakasz ukrán parancsnokát

Ugyanakkor az ukrán újságíró nagyon komoly problémákra is felhívta a figyelmet: még mindig problémát okoz az ukrán csapatok összehangolása, az új parancsnoki struktúra nem alakult ki teljesen. A támadás első napján a frontot irányító ukrán parancsnokot leváltották alkalmatlansága miatt, néhol továbbra is fejvesztettség uralkodik a védelemben.

Az ukrán katonáknak az orosz offenzíva közepette, sebtében kell kialakítaniuk védvonalaikat, miközben Vovcsanszk lakosságának evakuálásával is meg kell birkózniuk.

A haditudósító előrejelzése szerint a kezdeményezés még napokig az oroszok kezében maradhat, de hangsúlyozta, a feltételek nem adottak a teljes ukrán front áttöréséhez.

Forrás: Portfolio.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nem szeretnék az ukránok helyében lenni! Szívem szerint rászabadítanám a NATO-t az oroszokra. Csak hát...
Toller Béla
A hírben van igazság is, az oroszok valóban támadnak, amivel csak tudnak. De, alig jutnak előre, az ukránoknak van mivel lőni és emberük van elég, kaptak erősítést. Ha megjönnek a rakétalőszerek, az oroszoknak vissza kell fordulniuk, mert nem kapnak utánpótlást a szétlőtt járműveikkel, nem tudnak belőni Harkovba az ágyúikkal. Addig meg, hatalmas eszközveszteségeket szenvednek el az oroszok, minden felvétel azt bizonyítja, hogy a fejveszettség nem jellemző az ukrán oldalra. A tét maga Harkov, nem a környező aprófalvak.
Nyírfa
@Toller Béla: 11.09

Úgy legyen!
Qqberci
Barom firkász! fejveszetten menekülni szoktak, védekezni hősiesen!...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.